O idee veche de 55 de ani, pusă în practică de oamenii de știință: ce pretind că au reușit să facă cu energia solară

de: Iulia Kelt
06 06. 2023

Ideea ca energia solară să fie transmisă din spațiu nu este una nouă. În 1968, un inginer NASA pe nume Peter Glaser a produs primul concept de design pentru un satelit alimentat cu energie solară.

Dar abia acum, 55 de ani mai târziu, se pare că oamenii de știință au realizat, de fapt, un experiment de succes.

O echipă de cercetători de la Caltech a anunțat recent că prototipul transportat în spațiu, numit Space Solar Power Demonstrator (SSPD-1), a colectat lumina soarelui, a transformat-o în electricitate și a transmis-o către receptoarele cu microunde instalate pe un acoperiș din campusul Caltech din Pasadena.

Instalația oamenilor de știință este costisitoare, însă funcționează

Experimentul demonstrează, de asemenea, că instalația, care a fost lansată pe 3 ianuarie și este capabilă să supraviețuiască călătoriei în spațiu.

„Din câte știm, nimeni nu a demonstrat vreodată transferul de energie fără fir în spațiu, chiar și cu structuri rigide costisitoare. O facem cu structuri ușoare, flexibile și cu propriile noastre circuite integrate. Aceasta este o premieră”, a declarat Ali Hajimiri, profesor de inginerie electrică, inginerie medicală și co-director al Proiectului de energie solară spațială (SSPP) de la Caltech, într-un comunicat de presă.

Experimentul, cunoscut sub numele de Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment (sau MAPLE pe scurt) este unul dintre cele trei proiecte de cercetare care se desfășoară la bordul SSPD-1. Efortul a implicat două matrice de receptoare separate și emițătoare ușoare de microunde cu cipuri personalizate, informează Caltech.

În comunicatulde presă, echipa de cercetători a adăugat că, în ceea ce privește configurația transmisiei, aceasta a fost concepută pentru a minimiza cantitatea de combustibil necesară pentru trimisă în spațiu și că, de asemenea, designul trebuie să fie suficient de flexibil pentru ca emițătoarele să poată fi pliate pe o rachetă.

Energia solară din spațiu a fost mult timp un subiect tabu în comunitatea științifică. Deși costisitoare în forma sa actuală, tehnologia promite energii regenerabile potențial nelimitate, cu panouri solare în spațiu capabile să colecteze lumina soarelui indiferent de ora din zi.